jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a főoldalra


Örökbefogadás trilógia – A vér szerinti szülők nyomában II.

2018. 02. 02.   |   Kinga Dengyel    |   Nincs hozzászólás »   

A szüléssel nem csak gyermek, hanem anya is születik. Mindez miképpen befolyásolja azokat a szülő nőket, akik lemondani készülnek a gyermekükről?

A szakma álláspontja eltér abban, hogy a leendő örökbefogadó szülők jelen legyenek-e a szülésnél, születésnél. Ez a lehetőség, noha elsőre szokatlannak hangozhat, bizonyos szervezetek szerint segítheti az örökbefogadás háromszögének szereplőit – a vér szerinti szülőket, az örökbefogadó szülőket és az örökbefogadott gyermeket – abban, hogy könnyebben kapcsolódjanak egymás történetéhez, melynek segítségével jobban megértik, hogyan érezheti magát a másik fél. Kölcsönösen elindulhat a tisztelet és hála érzése az iránt a személy iránt, aki megszüli a gyermeket, ill. aki később fel fogja nevelni őt.

Tovább olvasom…

 

Újévi fogadalmak és betartásuk

2018. 01. 15.   |   Ágnes Bereczki    |   Nincs hozzászólás »   

Az új év eleje az új fogadalmak ideje. Vagy annyira nem is újak? Ugyanazok a vágyak, álmok kerülnek elő, mint tavaly, meg azelőtt? Próbálkozunk, hátha idén sikerül elérni, vagy mégis új vágyaktól hajtva új dolgokat fogadunk meg? Legyenek újak vagy korábbiak, kezdetben óriási hévvel belevágunk a megvalósításba, majd szép lassan, ahogy telik az idő, a kezdeti lelkesedés elfogy. Az első néhány kudarc élménynél megtorpanunk, aztán már nem tűnik olyan fontosnak, hogy további erőfeszítéseket tegyünk, végül lemondunk a céljainkról. Törvényszerű, hogy ennek így kell lennie? Vagy mit tehetünk azért, hogy idén másképp történjen? Szeretnék bemutatni néhány ötletet, amelyek segítenek betartani az újévi fogadalmakat, vagy akár megváltoztatni szokásokat. Ha sikerül, magunkkal is elégedettebbek leszünk, és az önbecsülésünknek is jót tesz.

Tovább olvasom…

 

Hogyan legyünk jóban az exszel?…avagy szakítás ünnepi fényben

2017. 12. 27.   |   Eszter Bakó    |   Nincs hozzászólás »   

Az ünnepek időszakában, jellemzően intenzívebben éljük át mindazokat az érzéseket, amik a hétköznapok rohanásában talán jobban elvesznek bennünk, és amik felgyülemlettek az elmúlt időszak életeseményei során. Ilyenkor gyakran más fényben látjuk azokat a megszakadt párkapcsolatokat is és helyüket, szerepüket az életünkben, melyek valaha- sőt, talán még mindig- sokat jelentenek számunkra. Ilyenkor különösen vágyhatunk a harmóniára, békére, egymással és az életünk eseményeivel való kiengesztelődésre.

Tovább olvasom…

 

Örökbefogadás Trilógia – A vér szerinti szülők I.

2017. 11. 02.   |   Kinga Dengyel    |   Nincs hozzászólás »   

Az örökbefogadás, vagy másképp adoptálás egy olyan téma, amiről általában mindenkinek van valamilyen elképzelése, azonban sokan még csak nem is sejtjük, hogy ez mennyire átalakult mára ahhoz képest, ahogy azt gyermekkorunk meséiből, világháborús filmekből, vagy a ma is keringő (tév)hitekből ismertük.

Tovább olvasom…

 

Mindennapi játszmáink

2017. 10. 19.   |   Balatincz Gabriella    |   Nincs hozzászólás »   

Mostanában divatos lett a játszma kifejezés, de vajon felismerjük-e, ha előidézzük vagy épp áldozatul estünk egy játszmának?  Nézzünk meg közelebbről egy konkrét helyzetet!

Te mindig… , te soha… te állandóan!

Egy esős hétköznap este. A férj a kanapén fekve meccset néz, a feleség a konyhában sertepertél, majd gondol egyet és szexi ruhában belibben a TV elé. A férj jelzi, hogy nem látja tőle a meccset, erre az asszony felhördül: „Te mindig a TV-t bámulod és sose figyelsz rám!”  Erre a férj: „Elegem van, hogy állandóan a hisztidet kell hallgatnom!” Az este további részében az asszony látványosan hallgat (vagyis duzzog) és várja, hogy párja kiengesztelje. Mindeközben a férj azon gondolkodik (ha gondolkodik), hogy mi baja lehet a párjának, ő semmi rosszat nem mondott neki. Végződhetett volna az este egy mindent felülmúló szeretkezéssel is, mégsem így történt. Vajon miért?

Tovább olvasom…

 

Szexuális tévhitek, hiedelmek, mítoszok – I. rész

2017. 09. 14.   |   Nóra Fallah    |   Nincs hozzászólás »   

Szexológusként sokszor tapasztalom, hogy a szexuális problémák mögött különböző szexuális hiedelmek, tévhitek, mítoszok húzódnak meg. Ezek a szexuális együttlétek megélését, felszabadultságát hátráltathatják és destruktívan hathatnak. A szexualitásról már születésünktől kezdve rengeteg információt kapunk a szűkebb és tágabb környezetünktől, valamint a médiából. Ez folyamatosan alakítja a gondolkodásunkat és a szexuális viselkedésünket. A problémát az jelenti, hogy gyakran ezek az információk félreérthetőek és nem, vagy csak részben fedik a valóságot. További nehézséget jelent, hogy sokan ezeket a hiedelmeket tényként kezelik, beépül a gondolkodásukba és a tapasztalt negatív hatások ellenére is mereven ragaszkodnak hozzá. A következőkben ilyen szexuális tévhiteket, hiedelmeket valamint szexuális mítoszokat fogok tárgyalni három részben.

Tovább olvasom…

 

Stresszorexia, avagy ki ér rá az evésre?

2017. 09. 11.   |   Fanni Váradi    |   Nincs hozzászólás »   

Anorexia – stresszorexia

Az anorexia az egyik leggyakoribb testképzavar. Aki ebben a betegségben szenved, nem látja reálisan önmagát. Az állandó éheztetés és testmozgás ellenére még mindig nem látja magát eléggé vékonynak. Az anorexiás személlyel ellentétben a stresszorexiás ember nem látja magát torzítva és nem szándékosan éhezteti magát, hanem egyszerűen nincs ideje táplálkozni.

A stresszorexia nem egy konkrét tudományos diagnózis, amit az orvos ad, hanem inkább egy jelenség. Főként magas iskolázottságú, gyakran magas beosztású, családos, kisgyermekes nőknél jellemző. Szexik, divatosak, sikeresek. Tökéletes feleségek és anyák szeretnének lenni, s ennek eléréséhez mindent meg is tesznek, csak egy dologról feledkeznek meg: az evésről.

Tovább olvasom…

 

ADJUNK HÁLÁT! – II. Hogyan adjunk?

2017. 08. 31.   |   Zoltán Szanyi    |   Nincs hozzászólás »   

Az előző bejegyzés a hálaadás mindennapi életünk során történő rendszeres gyakorlásának fontosságáról, és az ezzel kapcsolatos tudományos megfigyelésekről szólt. Korábbi ígéretemhez híven ezúttal egy nagyon egyszerű módszerről, a hálanaplóról lesz szó, amely segítségével „ránevelhetjük” magunkat a hála gyakoribb átélésére, és az ebből fakadó sokmindenjóra, amiről az előző rész második felében olvashattatok.

Tovább olvasom…

 

ADJUNK HÁLÁT! – I. Miért adjunk?

2017. 08. 30.   |   Zoltán Szanyi    |   Nincs hozzászólás »   

Miért fontos minél gyakrabban hálát adni?

Miért? Fontos? – a kérdés jogos.

A következő (két részben megjelenő) bejegyzésben arra teszek kísérletet, hogy választ adjak ezekre a kérdésekre. Egészen pontosan, ebben a cikkben igyekszem röviden összefoglalni, hogy pszichológiai értelemben mit tekintünk hálának, valamint azt, hogy a hálaadás rendszeres gyakorlása milyen hatást gyakorolhat pszichés állapotunkra. A második részben a hálaadás mindennapi rutinunkba történő beépítésének egy lehetőségéről, a hálanaplóról ejtek szót, amely egyébként egyben egy pszichoterápiás eszköz is.

Tovább olvasom…

 

Hogyan tartsunk szexuális “felvilágosítást”?

2017. 08. 08.   |   Fanni Váradi    |   Nincs hozzászólás »   

Aki látta a “Bajos csajok” című filmet, az biztosan emlékszik, amikor az edző azt mondja, hogy “Ne szexeljetek, mert terhesek lesztek! És meghaltok.”? Sajnos ez nem csak vicc, hanem a szexuális felvilágosítások nagy része így zajlik még ma is.

Tovább olvasom…

 

Budapest, VI. Rippl-Rónai u. 16.
III/25, 25-ös kapucsengő
Kaposvár, Füredi út 1.
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!