jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Ideje van a nevetésnek

2016. 04. 09.   |   Nincs hozzászólás »   

Tippek a szorongás és stressz ellen 2.

Április elseje a bolondok napja, ilyenkor megtréfáljuk ismerőseinket, különféle csínyt követünk el szeretteink, kollégánk, barátaink ellen, egy pillanatra bolondot csinálunk belőlük, április bolondját. Ezen a napon a szellemes beugratásokon nem illik megsértődni, inkább érdemes együtt nevetni, hiszen a jókedv és a felszabadult nevetés ragadós, és közelebb hozza egymáshoz az embereket. Kár, hogy többnyire csak ezen a napon figyelünk oda erre tudatosan. Ha a mindennapjaink természetes részévé válna a humor és a nevetés, akkor azzal sokat javíthatnánk saját egészségünkön és sokkal könnyebben birkóznánk meg a stresszel, a szorongást keltő helyzetekkel.

Nevetés2A humor pszichológiai szempontból egy érzelmi megküzdési mód, ugyanis a feszültségkeltő helyzetekben segít felülemelkedni a problémákon. Ha viccelődünk valamin, akkor az olyan, mintha megszelídítenénk a problémát azáltal, hogy megfosztjuk a komolyságától és fenyegető jellegétől, így képesek leszünk uralkodni rajta. Ilyenkor távolságtartással szemléljük a nehéz helyzeteket, amelyek így kevésbé tűnnek veszélyesnek  számunkra. A humor segít abban, hogy optimista, pozitív gondolkodásmóddal közelebb kerüljünk a problémák megoldásához, továbbá erőt és bátorságot ad a változtatásokhoz, új lehetőségek kipróbálásához.

William Fry, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora szerint egy gyermek naponta háromszázNevetés alkalommal nevet, ezzel szemben egy felnőtt tizenhétszer mosolyodik el. A nevetés stressz csökkentő és egészségmegőrző szerepét számos kutatás bizonyította, így az egész szervezetre jótékony hatással van:

– Egy kiadós nevetés több mint négyszáz izmot képes megmozgatni, a nevetés után pedig az izmok ellazulnak, csökken a bennük lévő fizikai feszültség, így a stressz is.

– A rendszeres nevetés drasztikusan csökkenti a szervezetben a legkárosabb stresszhormonok szintjét.

– Növeli a boldogsághormon (endorfin ) szintet, ami jó közérzet kialakulásáért felel, és amely fájdalomcsillapító hatású is egyben.

– Erősíti az immunrendszert azáltal, hogy növeli a fertőzések elleni antitestek számát, vagyis javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

-A nevetés a szívműködésre is hatással van: bár a nevetés során kicsit megemelkedik, de a nevetés után csökken a vérnyomás és a pulzusszám, fokozódik a vérkeringés és csökken a szívroham kockázata.

NevetésTulajdonképpen mondhatjuk azt is, hogy a nevetés a leggyorsabb módja annak, hogy visszanyerjük testünk természetes egyensúlyát egy feszültséget keltő helyzetben. Valószínűleg ez a magyarázata annak, miért mosolyodunk el önkéntelenül is egy-egy szorongató helyzetben. A biológusok megfigyelték, hogy az állatoknál a fogak kimutatása a fenyegetés vagy az alárendeltség jele lehet, de a csimpánzoknál félelemet is jelezhet.

Ha módunk van rendszeresen nevetni, a stressz hormonok csökkenése és a boldogsághormonok növekedése egy olyan kedélyállapotot hoz létre, amely egy általános jó közérzetet teremt, lelki megnyugvást okoz. Emellett a vidám embereket vonzónak találjuk, keressük a társaságukat, és jól érezzük magunkat a közelükben. A nevetés így fontos szerepet tölt be az emberek közötti kommunikációban, kapcsolatépítésben, fenntartásban, és a konfliktushelyzetek feszültségét is képes feloldani.

Fontos tudni, hogy a szándékos, tudatos nevetés vagy mosolygás is segít a boldogság hormonok termelésének beindításában. Több kutatás kimutatta, hogy ha az emberek szándékosan mosolyogtak, akkor a kedvük határozottan javult. Továbbá az is örömhormont termel, ha csak vidám, nevető emberekről készült képeket nézegetünk. Valószínűleg ezen tények tudatában,  a nevetés jótékony hatásait felismerve, valamint  a jóga ősi légzőgyakorlatait is fölhasználva fejlesztette ki nevettető módszerét Dr. NevetésMadan Kataria, indiai orvos. Ő alapította meg a Nevető Klub mozgalmat (Laugher Club), mely 1995-ös indulása óta mára már világméretűvé vált. Magyaroszágon Hahota –Klub néven fut, amelyhez bárki csatlakozhat.

Sokat tehetünk azonban mi magunk is azért, hogy a nevetés az életünk magától értetődő része legyen. Méltán népszerűek a vicceket, vicces képeket, videókat közlő weboldalak, a humorestek a színházakban, a vígjátékok a mozikban, tv-ben, szóval nem kell messzire menni, ha jókedvre vágyunk. De ha kicsit jobban odafigyelünk a körülöttünk lévő vicces emberekre, akkor a társaságukban is jól érezhetjük magunkat. Sőt lehetünk mi magunk a humor forrása, ha képesek vagyunk megnevettetni másokat vagy magunkon is nevetni. Nevetésre fel!

További tippek szorongás és stressz ellen:

A felnőtt színező könyvek – mi van az új divat mögött

Képek forrása:

  • https://hu.pinterest.com/pin/470133648582878733/
  • https://hu.pinterest.com/pin/470133648582878655/
  • https://hu.pinterest.com/pin/470133648582878610/
  • https://hu.pinterest.com/pin/470133648582878763/

 

(Megtekintve 1 680 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

Ágnes Bereczki   Bereczki Ágnes pszichológus


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Adatkezelési tájékoztató
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!