jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Hogyan tartsunk szexuális “felvilágosítást”?

2017. 08. 08.   |   Nincs hozzászólás »   

Aki látta a “Bajos csajok” című filmet, az biztosan emlékszik, amikor az edző azt mondja, hogy “Ne szexeljetek, mert terhesek lesztek! És meghaltok.”? Sajnos ez nem csak vicc, hanem a szexuális felvilágosítások nagy része így zajlik még ma is.

Kezdjük rögtön az elnevezéssel: szexuális FELVILÁGOSÍTÁS. Mintha szegény gyerek eddig nagy sötétségben élt volna és most majd mi megmondjuk neki a tutit. Az a helyzet, hogy ez egy iszonyatosan nagy tévedés. A legfrissebb kutatások szerint a gyerekek átlagosan 10 éves korukban látnak először pornófilmet és a 7-10 éves gyerekek 3. leggyakoribb keresőszava az interneten a pornó. Tehát amikor 14-15 éves korukban az iskolai védőnő megtartja nekik a szexuális edukációt, ők már többet tudnak valószínűleg, mint a védőnő, csak sajnos nem a megfelelő forrásokból.

large

Mi következik ebből?

Az, hogy az egészséges kapcsolatok és szexualitás témájának a fejlődés korábbi szakaszaitól kezdve jelen kellene lennie. Nagyon hasznos lenne, ha már korai életkortól kezdve beszélnének velük az egészséges kapcsolatokról, az intimitásról, mert így később teljesen természetesen tudnák kezelni a szexualitást. Ez nem azt jelenti, hogy a 7 évesekkel az orális szexről kellene beszélgetni, hanem érdemes lenne biztosítani a koruknak megfelelő információkat, ahogy felnőnek. Például meg lehetne nekik tanítani, hogyan mondjanak nemet, hogyan vállaljanak felelősséget a tetteikért és hogyan tiszteljenek másokat. Ezeket később alkalmazni tudják majd intim kapcsolataikban is.

Hogyan csináljuk jól?

A szexuális edukáció a legtöbb esetben csupán rémisztő statisztikákból és a nemi betegségek kimerítően részletes leírásából áll…

De miért nem beszélünk arról, hogy hogyan működik egy egészséges párkapcsolat, mi a kölcsönös beleegyezés, hogyan kommunikáljuk a párunkkal vagy hogy a szexualitás örömforrás is?

Az edukációnak nem betegségközpontúnak, hanem egészség- és személyközpontúnak kellene lennie.

sex-ed-symbols1

A biztonságos szex témáját normalizálni kellene. A legtöbb gimnáziumban a szexuális edukációs füzetekből kiveszik az óvszert, mielőtt odaadják a gyerekeknek. Mert szerintük “szexuálisan felhívó jellege van”. Egyrészt ezzel csak azt érik el, hogy felelőtlen együttlétekbe mennek bele a fiatalok. Mert lássuk be: ha valaki szexelni akar, az óvszer hiánya nem fogja megakadályozni. Főleg, ha nem is tud róla, hogy kellene használni. Másrészt ez olyan, mintha a tanuló vezetőknek azt mondanánk, hogy “Azt szeretnénk, hogy biztonságban érezd magad vezetés közben, de biztonsági övet nem kapsz!”.

Egy hazai modern példa, a Yelon

Februárban indult el a “Yelon” szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal (yelon.hu), ami 10–18 éves fiatalok testképével, énképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdésekre igyekszik válaszokat adni. A weboldalon található cikkek, videók, képanyagok között a fiatalok tudnak szűrni nemüknek, életkoruknak és a témának megfelelően.

A kezdeményezés egyik legfontosabb funkciója egy anonim chat, ahol a fiatalok névtelenül tehetik fel kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől. A yelon.hu/szuloknek oldalon a felnőttek, tanárok, családtagok találnak tabumentes, tényszerű válaszokat a szexuális nevelés fontos kérdéseire.

yelon

A weboldal segítségével a gyerekek az ország bármely pontján életkoruknak megfelelő, hiteles információhoz juthatnak az őket legjobban érdeklő témákról, a testi változástól a párkapcsolati kérdéseken át egészen a pornóig.

A Yelon nyitottan, ítélkezés nélkül kezel sokszor tabunak számító témákat. Így a Yelont használó fiatalok remélhetőleg megtanulnak kommunikálni ezekről a témákról, és egyre inkább az egészséges, normális élet részének fogják tekinteni a szexualitást.

 

(Megtekintve 2,071 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

Fanni Váradi   Váradi Fanni, pszichológus


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár, Füredi út 1.
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!