jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Stresszorexia, avagy ki ér rá az evésre?

2017. 09. 11.   |   Nincs hozzászólás »   

Anorexia – stresszorexia

Az anorexia az egyik leggyakoribb testképzavar. Aki ebben a betegségben szenved, nem látja reálisan önmagát. Az állandó éheztetés és testmozgás ellenére még mindig nem látja magát eléggé vékonynak. Az anorexiás személlyel ellentétben a stresszorexiás ember nem látja magát torzítva és nem szándékosan éhezteti magát, hanem egyszerűen nincs ideje táplálkozni.

A stresszorexia nem egy konkrét tudományos diagnózis, amit az orvos ad, hanem inkább egy jelenség. Főként magas iskolázottságú, gyakran magas beosztású, családos, kisgyermekes nőknél jellemző. Szexik, divatosak, sikeresek. Tökéletes feleségek és anyák szeretnének lenni, s ennek eléréséhez mindent meg is tesznek, csak egy dologról feledkeznek meg: az evésről.

stressorexia-moeders

A stresszorexia tünetegyüttese gyakorlatilag az anorexia és a szorongás tüneteiből áll. A drasztikus fogyás egyik oka a fent említett evés hiánya. A másik ok a stressz.

Tudtad?

letöltés

 

Amikor stresszesek vagyunk, az agy kortikotropin felszabadító hormont bocsát ki, hogy az idegrendszer stresszválaszát szabályozza. Ennek a hormonnak az egyik hatása az étvágytalanság, mert a stresszhelyzetben az a legoptimálisabb, ha a szervezet nem pocsékolja az energiáját más folyamatokra, például az emésztésre. Ilyenkor adrenalin is felszabadul, amitől energikusabbnak, feldobottabbnak érezheted magad.

 

Ezzel rövid távon nincs gond, de hosszú távon súlyos károsodást okozhat. A szervezet, miután felhasználta a zsírraktárakat, az izmokat kezdi lebontani, hogy energiát szerezzen magának. A szervezetben egy idő után megbillen az egyensúly, ami problémák sokaságát hozza magával: drasztikus súlycsökkenés, hajhullás, bőrproblémák, nőgyógyászati betegségek, idegi károsodás, vérszegénység és még folytathatnám a sort.

stressorexia-12850743h229679lowres

Mik a figyelmeztető jelek?

  • Táplálkozási szokások megváltozása
  • Ingerlékenység
  • Stresszlevezetési nehézségek
  • Hajhullás
  • Köröm töredezése
  • Gyenge fizikum
  • Legyengült immunrendszer (gyakori fertőzések)

 

Hogyan segíthetsz magadon?

Vezess táplálkozási naplót!

Egy héten keresztül mindennap írd le egy füzetbe, mikor mit ettél és ittál. Időigényes, de sokat segít a felismerésben. Könnyen lehet, hogy rácsodálkozol, milyen kevés időt töltesz táplálkozással.

Vezess be étrendet!

Ha felmérted a táplálkozási szokásaidat és elégtelennek tűnnek, próbálj meg rendszert vinni bele. Mondjuk szigorúan határozd meg magadnak a napi három étkezést, plusz kétszer zöldség- vagy gyümölcsfogyasztást. Eleinte érdemes a naplót továbbra is írni, hogy könnyebben kialakítsd az új szokást.

Fokozatosan mozogj!

A mozgás ebben az esetben kiemelten fontos: szerepet kap a stressz levezetésében és az állóképesség fejlesztésben is. Viszont nem szabad hirtelen belevetned magad, hanem a fokozatosságra kell törekedni. Eleinte csak sétálni menj el, majd vezess be kisebb kocogásokat, aztán egy kis idő elteltével belevetheted magad a futásba is.

 

(Megtekintve 3,314 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

Fanni Váradi   Váradi Fanni, pszichológus


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár, Füredi út 1.
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Adatkezelési tájékoztató
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!