jolelekinfo@gmail.com

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Így javíts a hangulatodon a zene erejével azonnal

2020. 11. 16.   |   Nincs hozzászólás »   

Ismerős az érzés, amikor kiráz a hideg, borzongás fut végig a gerinceden, a karod lúdbőrözik és talán egy pillanatra meg is áll az idő?

Az ilyen zenei csúcsélmények nemcsak a hangulatunkra vannak közvetlen hatással, hanem a bizsergető testi érzetek átélésével figyelmünket is segíthetik a jelen pillanatra fókuszálni. Tudatos használatukkal hosszú távon is támogathatnak bennünket érzelmi hullámaink szabályozásában. Ezekben a bizonytalanságokkal teli időkben biztonságos, otthonos menedéket nyújthatnak az ismerős dallamok, amikor csak szükségünk van rájuk.

Csecsemőkkel végzett kutatások úgy találták, hogy az anyai éneklés látványos, mérhető változást idéz elő a kisgyermekek hangulatában: a kortizol, az egyik legfontosabb stresszhormon szintje a baba szervezetében normalizálódik, amikor édesanyja dúdolását hallgatja.

Első találkozásunk a zenével valahol itt, édesanyánk ölében kezdődik, az összekapcsolódás bensőséges pillanataiban.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, első zenei élményeink talán még ennél is korábban érnek minket: ahogy a magzatvíz közvetíti az édesanya által hallgatott zene rezgéseit, a csecsemők azokat érzékelik. Sok magzat teste ilyenkor ellazul, és ezt a kellemes ellazultságot születésük után is átélik, amint meghallják az ismerős dallamot.
Legkorábbi emlékeink halk háttérzöngéi egy életen át elkísérnek bennünket.

Nem csoda hát, hogy a zene felnőttként is azonnal, zsigeri szinten tud megérinteni bennünket akár a dallam, a harmónia, vagy éppen az aktuális lelkiállapotunkra rezonáló energikus ritmusok formájában. Felidézhet bennünk régmúlt pillanatokat, segíthet átélni az olykor távolinak és elérhetetlennek tűnő emlékeket. A bizsergető érzés agyunk jutalmazó-központján keresztül azonnal enyhülést hozhat a nehéz mindennapok során.

Hogyan használd tudatosan a zene erejét a kiegyensúlyozottság felé vezető úton?

Keress egy pár szép, színes papírt! Valóságos vagy virtuális emlékeztető is megteszi.

1. Melyik az a zeneszám, dallam, vagy zenemű, ami leginkább lelkesít? Ami erőt ad, energikussá tesz, vagy amitől úgy érzed, legyőzhetetlen vagy. Írd fel a címét a papírra vagy az emlékeztetődbe!

2. Melyik az a zeneszám, dallam, vagy zenemű, ami életed (egyik) boldog időszakára emlékeztet? A gondtalanság, vidámság, tiszta öröm melódiáit keresd. Írd fel a címét a papírra vagy az emlékeztetődbe!

3. Melyik az a zeneszám, dallam, vagy zenemű, ami egy „szeretni és szeretve lenni” pillanatra emlékeztet? Amiről eszedbe jut egy kedves személy, egy néhai ölelés, összebújás vagy összemosolygás. Talán egy meghitt pillanat olyan személlyel, akitől most távol kell lenned. Írd fel a címét a papírra vagy az emlékeztetődbe!

Amikor nehéz pillanatokon mész át, tedd fel a kérdést: “mire van most a legnagyobb szükségem?”

  • Erőre, bátorságra, magabiztosságra? Hallgasd meg az első számot, segíteni fog megtenni azt a bizonyos lépést.
  • A gondtalanság érzetére vágysz? Szeretnél pár percet, amikor leteheted kicsit a mindennapok súlyát? Keresd ki a második számot, és merülj el benne!
  • Hiányoznak a nagy ölelések, valakinek a társasága? A harmadik szám is csak egy kattintásra van, hogy emlékeztessen a kapcsolódás őszinte pillanataira. Ezt a dallamot akkor is használhatod, ha nyugtalannak érzed magad, hiszen az ilyen pillanatok puszta felidézése is megnyugtató hatással bír.

Az ilyen apró trükkök segíthetnek átvészelni a nehezebb pillanatokat, de hosszú távon az igazi változást egy mélyebb önismereti utazás hozhatja meg. Ha úgy érzed, eljött az ideje, elindulnál ezen az úton, és szükséged lenne egy értő útitársra, keresd bátran a JóLÉlek Alapítvány pszichológusait.

 

 

Felhasznált irodalom:

Orosz, K., S. Nagy, Z., (2017). A sorsformáló 9+1 hónap. Kulcslyuk Kiadó

Shenfield, T., Trehub, S. E., Nakata, T. (2003). Maternal singing modulates infant arousal. Psychology of music, 31 (4), 365-375.

Tihanyi B. T. (2016) A zenei bizsergés pszichofiziológiai háttere és terápiás felhasználása. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pszichológiai Doktori Iskola, Budapest. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 17 (2016) 1, 19–36

 

 

(Megtekintve 1 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

vajai.flora   Vajai Flóra, pszichológus


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@gmail.com
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Adatkezelési tájékoztató
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!