jolelekinfo@gmail.com

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Hogyan válassz felejthetetlen ajándékot?

2020. 12. 16.   |   Nincs hozzászólás »   

Közeledik az ünnep!

Nemsokára meggyújtjuk a koszorú negyedik gyertyáját, és te még nem szerezted be minden szerettednek az ajándékot. Az utolsó napokban pánikszerűen sétálsz a plázában vagy barangolsz a webshopokban, végül hosszú tépelődés után tudsz csak dönteni a rengeteg lehetőség között.

Ismerős a helyzet? Pedig ideális esetben az ajándékozás neked és a megajándékozottnak egyaránt örömöt szerez. Jól jönne pár támpont, hogy merre is indulj?

Kiindulópont

A legelső tanács, amit érdemes fontolóra venned: a legjobb ajándék az, amit az illető szeretne, akár hozzá is férhetne, megadhatná magának, de valamiért mégsem teszi.

Változatos indokokkal tudjuk magunkat lebeszélni az érzelmi alapú vásárlásról, amik között a „nem érdemlem meg” gyakran igen előkelő helyen szokott szerepelni. Néha nehezen fejezzük ki a kapcsolat erősítésére vonatkozó igényünket is, pedig ezekben a nehéz időkben egy kis törődés, elmélyült beszélgetésekre szánt idő mindannyiunk lelki egészségére jó hatással lenne.

Azzal, ha ráérzel, mi az, amivel kapcsolatban így vívódik önmagával, és te megadod neki, azzal nem csupán a boldog meglepetés örömével ajándékozod meg, de felértékeled őt is, mint embert. „De igen, Te megérdemled.” – üzened ezzel neki.

Ötletek és körülmények

Vajon mi lehet az, amivel kapcsolatban ilyen gondolatai vannak a szeretett személynek?

Ne feltétlenül gondolkodj nagy dolgokban vagy tárgyakban! Lehet, hogy egy eseménnyel, programlehetőséggel, vagy új tudás elsajátításával kacérkodik már egy ideje. Érdemes puhatolózni ezen a területen.

Szoros kapcsolatainkat tovább erősíthetjük azzal, ha személyre szóló, akár saját készítésű, nem is feltétlenül tárgyi természetű ajándékkal örvendeztetjük meg szeretteinket. Az egyedi, különleges ajándékok kiemelkednek a hosszú évek meglepetéseinek sorából, sokáig emlékezetesek maradnak. Egy verssel, elismeréssel, pár kedves szóval vagy a közös emlékek felidézésével felejthetetlen percekké varázsolhatjuk az ajándékozás pillanatait.

Utóbbiak, így a szeretetünkből született versek, mesék, a közös emlékek felidézése akár videó vagy fényképek segítségével azzal a nagyon fontos előnnyel is rendelkeznek, hogy a jelenlegi helyzetben biztonságosan átadható ajándékok. Ahogy minden ajándékkal, ezekkel is rengeteget üzenhetsz szeretteidnek magadról, a róla alkotott képedről, kettőtök szoros kapcsolatáról, a fizikai távolság megtartásával törődésedről a virtuális tér adta lehetőségeken keresztül.

Egy kutatás szerint az ajándékok által kiváltott öröm nagyságában döntő szerepet játszanak az ajándék átadásának körülményei. Egyszerű, apró, szimbolikus ajándékot is tehetünk örök emlékké, ha megadjuk a módját, időt adunk a hangulat megteremtésének, és biztonságos teret az érzelmek megélésének.

Kívánságlista?

Teljesen természetes, ha most kérdések és ötletek sokasága merült fel benned, vagy éppen úgy érzed, nincsen semmilyen gondolatod. Az ajándékozás pszichológiája meglepően összetett és kutatók által is jelentős érdeklődéssel kísért terület. Ezekből a kutatásokból is meríthetünk rengeteg ihletet, ha megakadunk az ajándék kiválasztásának sok fejtörést okozó folyamatában.

Egy igen kreatív kísérleti helyzetben kimutatták, hogy a megajándékozottak jobban örültek azoknak a dolgoknak, amelyekre valóban vágytak (eddig még nem olyan meglepő az eredmény), akkor is, ha a másik személlyel közölték előtte valamilyen formában, hogy pontosan mit szeretnének kapni. A meglepetés ereje ugyan elveszett, de a tanulmány alapján ez egyáltalán nem befolyásolta az ajándék felett érzett örömet. Mi a tanulság ebből az eredményből? Ha úgy érezzük, tanácstalanok vagyunk valakivel kapcsolatban az ajándékok terén, ne habozzunk megkérdezni őt. Akár listát is írathatunk vele a vágyott ajándékokról. Célszemélyként pedig bátran fogalmazzuk meg szívünk vágyait. Ezzel nem rontjuk el az ajándékozás örömét és nagy terhet vehetünk le a kérdező válláról.

Természetesen mindenkinek más érzelmek, rituálék kapcsolódnak az eszményi karácsony gondolatához.

Ha a varázslathoz hozzátartozik számunkra a titok, a meglepetés öröme, akkor nem érdemes ezt az ideálképet feláldozni a tökéletes ajándék megtalálásának oltárán. Ebben az esetben élvezzük az ajándék keresésének pillanatait is, hiszen szeretteink képzeletben ilyenkor is velünk tartanak.

 

 

 

Barry Schwartz (1967) The Social Psychology of the Gift . American Journal of Sociology . Vol. 73, No. 1 (Jul., 1967), pp. 1-11 Published by: The University of Chicago Press Stable URL: https://www.jstor.org/stable/2776124

 

Francesca Gino, Francis J. Flynn (2011)  Give them what they want: The benefits of explicitness in gift exchange. Journal of Experimental Social Psychology, Volume 47, Issue 5, 915-922

ISSN 0022-1031, https://doi.org/10.1016/j.jesp.2011.03.015.

 

Ines Branco-Illodo, Teresa Heath (2020) The ‘perfect gift’ and the ‘best gift ever’: An integrative framework for truly special gifts. Journal of Business Research, Volume 120, 418-424

ISSN 0148-2963,

https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2019.11.012.

(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0148296319306769)

(Megtekintve 1 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

vajai.flora   Vajai Flóra, pszichológus


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@gmail.com
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Adatkezelési tájékoztató
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!