jolelekinfo@gmail.com

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a főoldalra


A halogatás nem (csak) időgazdálkodási probléma

2021. 05. 05.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

A halogatás jelensége mindannyiunknak ismerős. Ez az egyik leggyakoribb és legalattomosabb gátja a produktivitásnak. Néhányan az életük összes területén jelentkező nehézségként tapasztalják meg, míg mások ritkábban, csak bizonyos helyzetekben szembesülnek vele. A halogatás válhat akár krónikussá is, egészségügyi problémák sorát okozva. Hiába az untig hallgatott mondás, „Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra” – sokszor egyszerűen képtelenek vagyunk megszabadulni ettől a „rossz szokástól”. De valóban egy rossz szokásról, vagy esetleg lustaságról van szó? Mi áll a halogatás hátterében, és hogyan tudjuk jobban megérteni, s akár az előnyünkre fordítani?

Tovább olvasom…

 

Mérgező kapcsolataink-avagy miért ragadunk benne?

2021. 04. 23.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Az emberi kapcsolatok kiemelten fontos szerepet játszanak az életünkben, s tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a jó kapcsolat, társas támasz egyfajta védőfaktorként is szolgál a mindennapi életvitel és a mindennapi krízisek során. Vannak azonban azok a típusú kapcsolatok, amelyek rombolóak, s ezáltal sok esetben önbizalom csökkenést eredményeznek. Ezek a napjainkban gyakran emlegetett mérgező vagy toxikus kapcsolatok.

Tovább olvasom…

 

Hogyan tedd a haragod segítőtársaddá?

2021. 01. 28.   |   vajai.flora    |   Nincs hozzászólás »   

„Ne várd szelíden azt a végső éjt,
Tombolj, dühöngj, az alkony hogyha jő,
Védd, védd, amíg csak védheted, a fényt!”

/Dylan Thomas/

A harag univerzális, a hat alapérzelem egyike. Teljesen természetes, hogy időnként haragot élünk át, amikor akadályoztatva érezzük magunkat céljaink elérésében vagy igazságtalanság áldozatává válunk. Megemelkedik a vérnyomásunk, pulzusunk az egekbe szökken, az adrenalin pedig azonnali cselekvésre sarkall minket. Ez mind teljesen természetes testi reakció: felkészít bennünket a koncentrált és hatékony cselekvésre. A harag hasznos információval is szolgál: jelzi, hogy határainkat fenyegeti, talán át is lépte valaki vagy valami. Vannak azonban helyzetek, amikor tanácstalanul állunk a bennünk dúló érzelmi vihar előtt.

Tovább olvasom…

 

Hogyan válassz felejthetetlen ajándékot?

2020. 12. 16.   |   vajai.flora    |   Nincs hozzászólás »   

Közeledik az ünnep!

Nemsokára meggyújtjuk a koszorú negyedik gyertyáját, és te még nem szerezted be minden szerettednek az ajándékot. Az utolsó napokban pánikszerűen sétálsz a plázában vagy barangolsz a webshopokban, végül hosszú tépelődés után tudsz csak dönteni a rengeteg lehetőség között.

Ismerős a helyzet? Pedig ideális esetben az ajándékozás neked és a megajándékozottnak egyaránt örömöt szerez. Jól jönne pár támpont, hogy merre is indulj?

Tovább olvasom…

 

Cérna volna, selyem volna

2020. 12. 02.   |   vajai.flora    |   Nincs hozzászólás »   

Szörnyen félelmetes dolog lehet újszülöttnek lenni! A puha, meleg, langyos lebegésből, a tompa hangok és fények világából megérkezel egy hol hidegebb, hol melegebb, néha kemény, néha puha, hol világos, hol sötét, teljesen kiszámíthatatlan világba.

Képzeljük csak egy pillanatra magunkat a kicsi gyermek helyébe!

Te mire vágynál leginkább ebben a meglepetésekkel teli káoszban?

Tovább olvasom…

 

Pszichológiai tanácsadás az online térben – A képernyő finomhangolása

2020. 11. 17.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

A pszichológiai szolgáltatások között a távterápia, táv-tanácsadás csak az utóbbi években jelent meg, majd kezdett fokozatosan terjedni. A jelenlegi járványhelyzet következtében a korábban személyesen zajló tanácsadási folyamatok résztvevői hirtelen választás elé kényszerültek, a kliensek és szakemberek közül sokan amellett döntöttek, hogy online alkalmazás (Skype, Jitsi, Wire stb.) használatával folytatják tovább az üléseket. A táv-tanácsadás azonban a személyes helyzethez képest számos sajátos jellemzővel rendelkezik, melyek kihatnak a közös munkára, a pszichés folyamatokra is.

Tovább olvasom…

 

Nem vagy egyedül

2020. 11. 17.   |   vajai.flora    |   Nincs hozzászólás »   

Talán a sokadik órát töltöd a laptop vagy a telefon vibráló képernyőjével kettesben. Talán már meg is tapasztaltad, milyen meglepően elemi szükségletünk a másokhoz való kapcsolódás, az élettel teli kötelékek fenntartása. És mennyire megérezzük lehetőségeink szűkülését ezen a téren.

Tovább olvasom…

 

Így javíts a hangulatodon a zene erejével azonnal

2020. 11. 16.   |   vajai.flora    |   Nincs hozzászólás »   

Ismerős az érzés, amikor kiráz a hideg, borzongás fut végig a gerinceden, a karod lúdbőrözik és talán egy pillanatra meg is áll az idő?

Az ilyen zenei csúcsélmények nemcsak a hangulatunkra vannak közvetlen hatással, hanem a bizsergető testi érzetek átélésével figyelmünket is segíthetik a jelen pillanatra fókuszálni. Tudatos használatukkal hosszú távon is támogathatnak bennünket érzelmi hullámaink szabályozásában. Ezekben a bizonytalanságokkal teli időkben biztonságos, otthonos menedéket nyújthatnak az ismerős dallamok, amikor csak szükségünk van rájuk.

Tovább olvasom…

 

Az egészségért való aggodalom árnyékában

2020. 05. 13.   |   Eszter Bakó    |   Nincs hozzászólás »   

 

A koronavírus járvány kapcsán valószínűleg többen kerültünk olyan helyzetbe, amikor magunkat vagy másokat igyekeztünk megnyugtatni azt illetően, hogy a tünetek, amiket érzékelünk, vagy amikről hallunk éppen egy adott családtagunktól, vagy barátunktól, túlzó aggodalmak, és nem kell rögtön a „legrosszabbra” gondolni. Az észlelt „legrosszabb”, élethelyzet a tünetektől  és történelmi korszaktól függően ki-ki számára más és más lehet: jelen közös valóságunkban ez most többnyire a koronavírus általi megfertőzöttség.  Pszichológusként ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy ez a jelen-extrém és szokatlan-  helyzet, egyéb aggodalmakat is megmozgat emberben fizikai egészségével kapcsolatban általánosságban, – tehát nem csak a vírusfertőzéshez kapcsolódóan.

Tovább olvasom…

 

Kreatív kapcsolódásaink

2020. 05. 13.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

A „karanténidők” előtt mi, pszichológusok, igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, hogy életünk fölött mára hatalmat szerzett, sőt, eluralkodott az internet világa, és a túlzott online jelenlét számos rendkívül romboló hatással jár a mindennapjainkban. Arra buzdítottunk, hogy ehelyett szenteljünk több időt a személyes kapcsolatainknak, térjünk vissza offline tevékenységekhez, álljunk ellent a netes tartalmak csábításának a valódi kapcsolatokkal szemben.
A vírusveszély azonban ezeket az utakat részben lezárta, legalábbis egy időre. Mindazokkal, akikkel ebben a helyzetben személyesen egyáltalán nem tudunk találkozni, akkor most mégis maradjon annyi a kapcsolatból, hogy egymás képeit lájkoljuk a közösségi oldalakon? Egyáltalán nem kell így lennie!

Tovább olvasom…

 

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@gmail.com
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!