jolelekinfo@gmail.com

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a főoldalra


Írás mint az önismeret fejlesztésének eszköze

2023. 05. 11.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Az önismeret fejlesztésének számos formája létezik. Járhatunk pszichológushoz, olvashatunk self-help könvyeket, igénybe vehetjük coach segítségét, járhatunk pszichodráma csoportba és a lista még hosszan sorolható. Van az érzelmeink mélyebb megértésének egy különleges módszere, amihez nem kell más, mint egy papír, egy ceruza és persze mi és egy, az életünket nagyban meghatározó nehéz esemény. Nos, ha ezek megvannak és érdekesnek találod a témát, olvass tovább!

Tovább olvasom…

 

Autizmussal élő kamaszok a középiskolában I.

2023. 05. 09.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Azzal valószínűleg mindannyian egyetértünk, hogy kamasznak lenni nem könnyű. A serdülőkort „érzelmi hullámvasút”, társas-kapcsolati nehézségek, az identitás szétesése, alakulása jellemzi. A fiatalok számára egyaránt fontos a kortársaknak való megfelelés, a szülőkről való leválás igénye, miközben az iskolai teljesítmény is folyamatos próbatétel elé állítja őket.

Tovább olvasom…

 

Relaxációs technikák a hétköznapokban

2023. 05. 02.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Miért is fontos hétköznapjainkban a relaxáció?

A 21. századi rohanó világunk egyik leggyakoribb pszichésen megjelenő tünete a stressz. A stressz-elmélet híres kutatója, megalapozója Selye János volt. Az ő megfogalmazásában, a stressz az emberi test specifikus válasza az igénybevételre. Két fő összetevője van: a stresszor (azaz a stresszválaszt kiváltó helyzet, tényező) és az arra adott stresszreakció. A nagy mennyiségű, kezeletlen distressznek számos közérzet és egészségromboló hatása lehet.

Tovább olvasom…

 

Kiégés, azaz a burnout szindróma

2023. 04. 30.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Ha téged vagy egy számodra fontos személyt is érint, akkor ez a cikk neked szól!

A kiégés jelensége mai rohanó világunkban egyre többeket érint. Fogalmát és tünetegyüttesét Herbert Freudenberger pszichoanalitikus alkotta meg. Megfogalmazásában a kiégés („burnout”) a tartós érzelmi megterhelések és stressz hatására létrejövő fizikai, érzelmi és mentális kimerülés krónikus állapota. Gyakran együtt jár a reménytelenség és inkompetencia érzésével, az addigi célok és motiváció elvesztésével. Egy hosszantartó foglalkozási stressz következtében kialakult tünetegyüttes.

Tovább olvasom…

 

Mindfulness gyakorlatok a mindennapokban

2023. 04. 13.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

A mindfulness alapjai

A mindfulness meditáció buddhista alapokkal rendelkezik, azonban a tudatosság szemlélete más kelet- és dél ázsiai vallásokra és filozófiákra (pl. jógahagyományok, harcművészetek) is nagy hatást gyakorolt. A mindfulness meditáció fő eleme a tudatos jelenlét, melynek gyakorlása a modern pszichológiai szemlélet szerint kimutathatóan csökkenti a stresszt okozó gondolatok és maladpatív viselkedések számát.

Tovább olvasom…

 

A mindfulness meditáció alapjai

2023. 04. 13.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Története

A mindfulness alapú meditáció alapjai egészen a buddhista hagyományokig nyúlnak vissza, a testi és tudati tapasztalatokra való fókuszálást már a körülbelül 2500 éves korai buddhista írás, a Szatiphatthána szútta (magyarul: Az éber figyelem alappilérrei) is említi. A buddhista szemlélet kihatással volt más kelet- és dél ázsiai vallásokra és filozófiákra is, így a mindfulness fogalma például a jógahagyományokban, harcművészetekben és a tai-chi-ban is ugyanúgy megtalálható.

Tovább olvasom…

 

A Sötét Triád (nárcizmus, machiavellizmus, pszichopátia)
 avagy
 a Trónok Harca az Élet nevű csatornán

2023. 01. 03.   |   Matavovszky Dominika    |   Nincs hozzászólás »   

A Sötét Triádnak nemcsak az elnevezése elég baljós csengésű ahhoz, hogy egy remek kis véres-viszálykodós sorozat címe legyen, hanem „tartalmát” tekintve is nagyon is hasonló a Trónok Harcához. Csak ehhez még a tévét sem kell bekapcsolnunk, mert az Élet nevű csatornán is játsszák.

Tovább olvasom…

 

A pályaválasztás jelentősége és átalakulása

2022. 12. 07.   |   Matavovszky Dominika    |   Nincs hozzászólás »   

A pályaválasztási tanácsadásról elsősorban a középiskolai diákoknak nyújtott szolgáltatás jut a kliensek eszébe. Napjainkban a pályaválasztás azonban nem feltétlenül csak egyszeri döntés, inkább az élethosszig tartó tanulás és ezzel együtt akár többszörös karrierváltás a jellemző.

Tovább olvasom…

 

Hogyan játsszunk „elég jól” gyermekünkkel?

2022. 12. 04.   |   admin    |   Nincs hozzászólás »   

Folyamatosan változó világunkban nem egyszerű szülőnek lenni. Régi gondozási és nevelési elvek lesznek újra divatosak, majd vesznek ismét a feledés homályába, újabb és újabb módszerek, okoseszközök és játékok jelennek meg, amelyekkel támogathatjuk gyermekünk fejlődését. El vagyunk árasztva az információkkal, a szolgáltatásokkal és a különböző termékekkel, amelyeknek valóban lehet áldásos hatása, de az optimális fejlődés egyik alapja még mindig a szabad játék.

Tovább olvasom…

 

Miért olyan nehéz napjainkban felnőtté válni – avagy hogyan lehet átvészelni ennek az időszaknak a legnagyobb kihívásait?

2022. 07. 05.   |   Matavovszky Dominika    |   Nincs hozzászólás »   

A kamaszkortól megfáradva

A serdülőkorra különösen jellemző érzelmi viharok, a belső vívódások, valamint a szélsőséges viselkedés a biológiai és idegrendszeri változások természetes kísérőjelenségei. A kamasz nagy erőkkel dolgozik az aktuális életfeladatainak megoldásán, mint például az identitás kialakítás vagy a szülőkről való leválás. Ez a belső munka további testi- lelki energiákat követel meg tőle, így a viharzó időszakon túl, néhány évvel később már joggal vágyik egy békés, nyugodt életszakaszba való megérkezésre.

Tovább olvasom…

 

1011 Budapest, Markovits Iván utca 4.
magasföldszint 3., 36-os kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@gmail.com
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!