jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Törődj magaddal, megéri!

2018. 08. 08.   |   Nincs hozzászólás »   

Amikor megkérdezem ismerőseimet, klienseimet, hogy mikor volt utoljára, hogy kizárólag csak a saját kedvükért vagy saját örömükre csináltak valamit, legtöbben hosszasan gondolkodnak, és ritkán válaszolnak azonnal.  A túlhajszolt életünkben a munka, a család, a barátok (de ide sorolhatnám a közösségi médiát, az internetet) rengeteg időt és energiát vesz el tőlünk, olyannyira, hogy emellett magunkra egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés marad. Amúgy is jobban szeretünk másokkal törődni, mint magunkkal foglalkozni, meg arra szocializálódtunk, hogy másokról kell gondoskodnunk, így háttérbe szorul, vagy fel sem merül, hogy saját igényeinkre is reagáljunk. Pedig minden olyan tevékenység, amit saját érdekünkben teszünk az öngondoskodás jegyében sokszorosan megtérül.

Mi az az öngondoskodás?

Magyarországon a nyugdíjrendszer átalakításának idején került a köznyelvbe az öngondoskodás szó annak kapcsán, hogy nem elég már csak az állam finanszírozására bízni magunkat öreg korunkra, hanem időben érdemes elkezdeni a pénzügyi megtakarításainkat. Az öngondoskodás azonban nem kizárólag pénzügyeinkben fontos, hanem életünk szinte minden területén szükségszerű.

79baee798bf18519b6ec906eaed7d2ccÖngondoskodás mindazon tevékenység, amelyet valamilyen formában a saját jólétünkért teszünk. Ide tartozik a testi, szellemi egészségünk megőrzése, a fizikai környezetünkkel való törődés, kapcsolataink ápolása, érzelmeinkkel való foglalkozás, kreativitásunk, a tudásunk, képességeink, készségeink kibontakoztatása, spirituális fejlődésünk, pénzügyi helyzetünk megszilárdítása, és a világ jobbá tételhez való bármilyen hozzájárulásunk.

Tágabb perspektívába helyezve nemcsak az az érdekes, hogy mit teszünk magunkért, hanem hogy hogyan érzünk magunkkal kapcsolatban, hogyan gondolkodunk magunkról. Fontos felismerni a belső, rejtett igényeinket, szükségleteinket, és megtalálni a módot, hogy kielégítést nyerjenek. Az önmagunkról való gondoskodás a legfontosabb dolog, amit magunkért tehetünk, mégis a legkönnyebben feledkezünk meg róla.

Miért nem gondoskodunk magunkról?

Van, aki szerint önzés, ha magunkra gondolunk, vagy magunkat helyezzük előtérbe. Mások véleménye, hogy időrabló, vagy „nincs nekem arra pénzem”, sőt olyan is előfordult, hogy valaki azt mondta, szerinte nem teheti meg, hogy magára gondoljon, mert nem szolgált rá, nem érdemli meg. Pedig nem az a kérdés, hogy megérdemeljük-e. Azt lenne fontos belátnunk, hogy elengedhetetlen a magunkról való gondoskodás, hiszen hosszútávon csak úgy tudunk jó teljesítményt nyújtani minden téren, kiegyensúlyozottan élni, ha jó karban tartjuk magunkat, ha törődünk magunkkal. Ahogy az autónkat is időnként szervizbe visszük, lemossuk, megjavítjuk, kicseréljük az elhasznált alkatrészeket, hogy rendesen működjön, hasonlóan saját magunkra is oda kell figyelnünk.

Úgy tűnik az sem mindig egyértelmű, mivel tudnánk örömet okozni magunknak, 4382fe44ed362a894b8fd39f485a0ea1annyira nincs benne a mindennapi gondolkodásunkban.  Elég, ha kicsit visszagondolunk gyerekkorunkra, amikor még önfeledten bele tudtunk merülni valamibe, vagy milyen tevékenységbe kezdtünk bele valaha, de abbahagytuk, vagy amire régóta vágyunk, hogy kipróbáljuk, vagy mi szerepel a bakancslistánkon (ha egyáltalán van), rögtön előkerülnek az óhajtott, számunkra fontos tevékenységek.

Az öngondoskodás útjában állhat, ha megszoktuk gyermekkorunkban, hogy mások gondoskodnak rólunk, majd felnőttként nem vesszük észre, hogy most már nekünk kellene átvenni ezt a szerepet. Esetleg nem akarjuk, vagy nem merjük vállalni a felelősséget saját magunk választásaiért, döntéseiért, és annak következményeiért. Még mindig a szüleinktől, párkapcsolatban a párunktól, munkahelyünkön a főnökünktől, vagy mástól várjuk, hogy gondoskodjon rólunk, így nem vesszük magunkra ezt a feladatot.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Kezdésnek a legegyszerűbb, ha végig gondoljuk, az életünkben milyen lépéseket tettünk eddig az öngondoskodás útján. Valószínűleg már sok mindenbe belekezdtünk, sőt biztos vannak olyan részei az életünknek, ahol ez jól működik. Ha áttekintjük az összes területet, akkor felfedezhetjük hol van még tennivalónk, és készíthetünk egy tervet, amely segít kialakítani azokat a szokásokat, tevékenységeket, amellyel jobban gondoskodhatunk magunkról. Másrészről feltétlenül időt kell szakítanunk magunknak, amely szintén kihívás lehet. Időnként nemet kell mondani, meghúzni a határainkat, segítséget kérni, de ezt is lehet gyakorolni, tanulni.

  • Fizikai jóllét

Testünk rengeteg gondoskodást igényel. Az elegendő alvás, a megfelelő mennyiségű víz, a szervezetünknek megfelelő táplálkozás, egészséges ételek, vitaminok mind hozzájárulnak testünk jó működéséhez. A személyes higiénia ugyancsak segít testünk frissen tartásában. Egészségünk hosszútávú megőrzéséhez a rendszeres szűrővizsgálatok és az időben észrevett elváltozások, betegségek kezelése elengedhetetlen. De ide tartozik, hogy rendszeresen sportoljunk, kiránduljunk, sétáljunk, pihenjünk, menjünk a természetbe.

 

  • Szellemi jóllét

f05c38e37e134c331fe33e3a1e14c1f5Mentális egészségünk érdekében is sokat tehetünk. Mivel többnyire sokat használjuk az agyunkat a munkában, érdemes olyan tevékenységeket találni, amelyek valamilyen módon kikapcsolnak bennünket. Lehet ez mindenféle hobbi keretében kreatív, kutatótevékenység, játék, rejtvényfejtés, olvasás, írás, zenehallgatás, utazás, kertészet, tánc vagy társas tevékenységek, amely agyunk más területeit használja, mint amit a mindennapokban használunk. A meditáció, relaxáció, vagy csak egyszerűen egy gyönyörű természeti helyen történő szemlélődés kiszakít a véget nem érő gondolkodási spiráljainkból. A pozitív gondolkodás elsajátításával könnyebben vesszük az előforduló nehézségeket. Ha egyedül nem boldogulunk valamilyen problémával, konfliktushelyzettel, vagy döntéssel, fordulhatunk az ismerőseinkhez, családtagjainkhoz, vagy szakemberekhez, hogy segítsenek túllendülni a bennünket foglalkoztató gondokon.

  • Érzelmi jóllét

Ha odafigyelünk érzelmeinkre, és hagyunk magunknak időt a megélésükre, akkor sokkal jobban érezzük majd magunkat. Az érzelmeink gyakran, és gyorsan változnak. Igyekezzünk élvezni azokat a pillanatokat, amikor kellemes érzésekben, boldogságban van részünk, osszuk meg másokkal is ezeket. Keressük meg mi okoz örömet számunkra, ez egyénileg nagyon eltérő lehet. Egy háziállat vagy bármilyen szeretett személy, barát társasága vagy éppen az egyedüllét, egy forró fürdő, egy tea is nyugtató hatással lehet ránk. Egy vidám film, egy kabaréest, vagy színházi előadás, egy jó könyv megmozgathatja érzelmeinket.

  • Kapcsolataink

Beleszületünk egy családba, azután többnyire ugyancsak társaságban töltjük mindennapjainkat, kollégáink, rokonaink, barátaink, szomszédaink, sporttársaink vagy szabadidős társaink mind befolyással vannak ránk, és mi is rájuk. A kapcsolatok sokszínűsége teret ad számos jó érzésnek, pl. nem vagyunk egyedül, hasznosak, érdekesek, fontosak, értékesek vagyunk, emellett visszajelzést kapunk másoktól, milyennek látnak bennünket. Ha jó kapcsolatokat ápolunk, az érzelmi támaszt nyújt, amire szükségünk lehet, ha rossz passzban vagyunk, és ugyanúgy mi is lehetünk másnak a segítsége. Tartsuk és ápoljuk a kapcsolatainkat, amelyek által mi is többnek érezzük magunkat, vagy inspirálnak, keressünk olyan közösséget, ahová szívesen tartozunk. Az évfordulók, sikerek megünneplése, vagy a közös programokon való részvétel mind jó alkalom erre.

  • Környezetünk

Talán nem is gondolnánk, de nagy befolyást gyakorol ránk a fizikai környezetünk. A körülöttünk lévő rend, rendezettség, tisztaság, elegendő tér, színek, fény-, hő-, és hanghatások hatnak ránk. Igazán csak akkor vesszük ezt észre, amikor már kényelmetlenséget okoznak. Teremtsünk harmonikus környezetet magunk körül, amelyben kellemesen érezzük magunkat! Rakjunk rendet, rendszeresen selejtezzünk, takarítsunk, ültessünk virágokat, vagy gondozzuk kertünket.

  • Szakmai jóllét

Azért is tehetünk, nem is keveset, hogy a munkahelyünkön jól érezzük magunkat. Keressünk meg mi okoz örömet munkánkban, mi motivál, mi jelent kihívást, hogyan fejlődhetünk szakmánkban. Ezzel együtt tanuljuk meg letenni a munkát, ha vége a munkaidőnek, és munka közbe iktassunk be szüneteket. A munkahelyen előforduló folyamatos túlterhelés ellen szisztematikusan védekezzünk, különben kiégünk. Egy szakmai közösséghez tartozás sokféle támogatást jelenthet mind szakmailag mind emberileg. Itt is kereshetünk inspiráló kollégákat, és igyekezzünk távol tartani magunkat az energiánkat elszívó munkatársainktól.

  • Pénzügyi helyzetünk

Anyagi helyzetünk alakulásáért számos döntést kell meghoznunk. Az életszínvonalunk kialakításához megfelelő pénzügyi erőforrást általában munkánk révén találunk, amely viszonylag ritkán változik. Könnyebb a kiadásainkat felülvizsgálni, mi az, ami fontos, mit engedhetünk meg magunknak. Bizonyos tartalékok felhalmozása megteremt egyfajta biztonságot a nehéz helyzetekre. Ha tudatosan gazdálkodunk a pénzünkkel, figyeljük a kiadásainkat, próbálunk takarékoskodni, értelmes befektetéseket keresni, akkor nem érhetnek bennünket nagy meglepetések.

  • Spirituális jóllét

Időnként szükségünk van a befelé fordulásra, hogy önmagunkban legyünk. És ez mindenkireac4b46bb3ef2fc19c103d39fdba3f965 vonatkozik, nem csak azoknak, akik vallásosak. Belső nyugalmunk elérésére ki kell kapcsolnunk a külvilágot. Ilyenkor van lehetőségünk átgondolni, hogy mi az, amiben hiszünk, mik a céljaink az életben, milyen értékeket vallunk, mi van a mindennapi életen túl egy tágabb perspektívából nézve. Az imádkozás, a relaxáció, meditáció vagy elvonulások, zarándokutak mind azt a célt szolgálják, hogy rátaláljunk belső hangunkra, amit a külvilág zaja és információáradata sokszor elnyom. De néha elég egy gyertyát gyújtani és csendben lenni, vagy fáradtan megpihenni egy nagyobb munka után. A mások érdekében végzett önkéntes tevékenység, mások segítése szintén hozzájárul a saját jóllétünkhöz.

Mint általában, itt is érvényes, hogy nincs általános recept, mindenkinek azt kell megtalálnia, mi a jó saját magának. Nem muszáj költséges megoldásokban gondolkodni, néha a legegyszerűbb dolgok is nagyszerűen működnek. Inkább arra ügyeljünk, hogy ne egy újabb tétel szerepeljen az amúgy is sűrű tennivalóink listáján, hanem a valódi szükségleteinknek megfelelő, a jóllétünkhöz hozzájáruló szokások, tevékenységek legyenek. Nem véletlen használom a szokás szót. Az a legjobb, ha rendszeresen beiktatjuk ezeket a tevékenységeket az életünkbe, hogy szerves részévé váljanak. Emellett a meglévő szokásainkat ugyancsak felülvizsgálhatjuk, és lehet, hogy éppen arra volna szükség, hogy azokat megváltoztassuk, vagy elhagyjuk, ha azok energiát vesznek el tőlünk, útjában állnak személyes értékeinknek, céljainknak, netán érzelmileg megviselnek. Időről-időre kérdezzük meg magunktól, mi esne jól, mi szolgálja a jóllétünket.

Az átgondolt apró változtatások így napról-napra építenek bennünket, hozzájárulnak a jókedvünkhöz, egészségünkhöz, elégedettségünkhöz, önbecsülésünkhöz, összességében a jóllétünkhöz, a boldogságunkhoz és a sokak által vágyott kiegyensúlyozottsághoz. A magunkra fordított figyelem, idő és energia sokszorosan megtérül, különösen, ha az önmagunkról való gondoskodás tudatos, rendszeres formában ölt alakot. Végül, de nem utolsó sorban másokról is akkor tudunk gondoskodni, a munkánkat kiégés nélkül örömmel végezni, a kapcsolatainkat hosszú távon megtartani, magunkkal is összhangban lenni, ha megfelelően gondoskodunk magunkról.

A képek forrása:

https://www.pinterest.co.uk/pin/470133648597726369/

https://www.pinterest.co.uk/pin/470133648597726274/

https://www.pinterest.co.uk/pin/429179039482224213/

https://www.pinterest.co.uk/pin/372321094188615392/

(Megtekintve 2 479 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

Ágnes Bereczki   Bereczki Ágnes pszichológus


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Adatkezelési tájékoztató
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!