jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu

Budapest: +36 70 555 4057

Kaposvár: +36 70 555 4312

JóLÉlek-blog. Érdekességek, vélemények, aktualitások.

< vissza a listához

Ki segíthet? Kit keressek?

2020. 04. 01.   |   Nincs hozzászólás »   

Pszichológuskereső kisokos

Talán nagyon nehéz eligazodni laikusként a pszichológia és a képzettségek útvesztőiben. Sokszor fordul elő, hogy szimpátia alapján választ valaki szakembert, ami nagyon jó, hiszen kell bizalom ahhoz, hogy valakihez a nehézségeinket el tudjuk vinni, meg tudjuk mutatni magunkat.

Ugyanakkor a pszichológia beláthatatlanul nagy terület, emiatt, ahogy a szakorvosoknak is különböző specializációjuk van, amiben elmélyednek, a pszichológusok is több különböző szakterületen tevékenykednek.
Sokszor keveredik a pszichológus és a pszichiáter fogalma is. Még több kavarodást okozhat, hogy miben különbözünk egymástól mi, pszichológusok, ki mihez ért, és mikor, miért, hova küldjük tovább esetlegesen a klienseket, betegeket.

A lehetőségekről, a megfelelő pszichológiai ellátás kiválasztásához szeretne segítséget nyújtani itt egy nagyon rövid, néhány gondolatnyi összefoglaló.

Az első és legfontosabb információ, hogy a pszichológusokat titoktartás kötelezi a klienseik által megosztott információkkal kapcsolatban. Ez alól kivételt képeznek azok az információk, melyek szerint a kliens közvetlen veszélyben van, önmagára vagy másokra nézve kockázatos magatartást mutat. 

Viselkedéselemző
Az a pszichológiát hallgatott, BA diplomát szerzett szakember, aki még nem szerezte meg a mesterfokozatot, de nem jogosult önálló pszichológusi munkakörök betöltésére. Az elméleti ismereteket elsajátította, lehetősége van a gyakorlatot az MA képzésen magáévá tenni. Pszichológus mellett dolgozhat, az egyéni esetvezetés és segítségnyújtás nem az ő feladata, így mindenképpen végzett pszichológust keressünk ha tanácsra van szükségünk.

Pszichológus
Az okleveles pszichológus az egészséges klienseknek „életvezetési tanácsadásban” vagy a „pszichológiai tanácsadásban” tud segíteni. Az MA végzettséggel rendelkező okleveles pszichológus módszerspecifikus eljárásokban is jártas lehet (autogén tréning, NLP, művészetterápia, családterápia, stb.). A pszichológus MA diploma csak a személyiséget nem befolyásoló intervencióra jogosít fel, az önismeretünk fejlesztésének igényével viszont fordulhatunk a pszichológushoz.
Segíthet a szakember a megelőzésben (elsődleges prevenció), a kialakult problémák okozta ártalmak csökkentését (szekunder prevenció) és a rehabilitációt (harmadlagos prevenció).
Amennyiben információra van szükségünk, pszichológiai jellegű ismereteket adhat át klienseknek és hozzátartozóiknak, tanulóknak és családtagjaiknak tanácsadás keretében, amit pszichoedukációnak nevezünk. Más ellátásokkal párhuzamosan, azok hatását fokozva kiegészítő, támogató funkcióval bír.

Tanácsadó szakpszichológus
A pszichológusok kompetenciaterületein felül egészséges emberek életvezetési nehézségekkel, elakadásokkal, nevelési kérdésekkel fordulhatnak hozzá. A tanácsadó szakpszichológus a tanácsadás eszközeivel -mely nem jelent közvetlen tanácsadást, vagy a döntések felelősségének átvállalását- az életszerepek optimalizálásához, az emberi tanulás, kommunikáció, viselkedésváltozás, fejlődés elősegítéséhez tud hozzájárulni. Segíthet egyéni és csoportos helyzetben döntések, új hatékonyabb problémamegoldási lehetőségek, konfliktuskezelés és önfejlesztő képességek átgondolásában. Emellett pályaválasztási és pályamódosítási döntésekben, a tehetség kibontakoztatásának támogatásában, normatív (az életszakaszok változásaival járó) és accidentális krízisek (válás, munka elvesztése, gyász, baleset-betegség) esetén, valamint a családi és párkapcsolati problémák prevenciójában és megoldásában. Szülőkkel és gyermekekkel nevelési tanácsadásban, családkonzultációban foglalkozik. Szintén segíthet pszichológiai információk átadásában, pszichoedukációban.

Klinikai szakpszichológus:
Különböző klinikai pszichológiai kórképek, pszichiátriai betegségek esetén is segítséget nyújthat, azokat megfigyelés, projektív és személyiségtesztek felvétele, okainak feltárása után szakvéleményben rögzítheti is. A diagnózishoz kötött lelki zavarok korrekciójában jártasak, emiatt a tanácsadó szakpszichológusok esetén leírt témákban segíthetnek azoknak a betegeknek is, akiknél egy esetleges életvezetési, normatív vagy accidentális krízis egy korábban már felismert pszichiátriai betegség talaján jelenik meg. Amennyiben korábban nem diagnosztizált személyiségfejlődési eltérést fedez fel a pszichológus, tanácsadó szakpszichológus, úgy kompetenciahatárait tiszteletben tartva kliensét delegálja klinikai képesítést szerzett kollégájához.

Pszichoterapeuta
Pszichoterapeuta végzettséget klinikai szakpszichológusok és pszichiáter szakorvosok szerezhetnek. Pszichés és pszichoszomatikus (lelki eredetű testi megbetegedések) zavarok esetén egyéni vagy csoportos formában segítik betegeiket, meghatározott időtartamú terápiás folyamatban, mely mindkét résztvevő részéről önkéntes. A pszichoterápia orvosi kivizsgáláshoz kötött. Klinikai szakpszichológus orvosi konzultáció mellett végezheti. Gyógyszeres beavatkozást pszichiáter szakorvos írhat elő.

Pszichiáter
Szakorvos, gyógyszeres kezelést írhat fel pszichiátriai, klinikai pszichológiai kórképek esetén, amennyiben ez segítheti a pszichoterápia megalapozását, hatásfokát. Pszichoterapeuta végzettséggel a farmakoterápia mellett azt is végezheti.

Segélyvonalak
112 – általánosan hívható segélyhívó szám. Arra az esetre, ha valaki olyan jellegű krízisen megy keresztül, melyben felmerül a szuicidum (öngyilkosság) vagy önsértés lehetősége, illetve a másoknak való károkozás, azt azonnal jelezni kell.

Ingyenesen hívható lelki elsősegély vonalak gyermekek és felnőttek részére: Ha úgy érzi valaki, hogy nem tud egyedül megbirkózni egy konfliktus helyzettel, bántalmazásnak van kitéve, vagy reménytelennek látja a helyzetét, de nem tudja, hogy hol kérhetne segítséget, azonnal hívhatók a lelki elsősegély vonalak. Segítenek átgondolni a lehetőségeket, hogy hogyan tud a hívó biztonságos helyre kerülni vagy mitől változna a helyzet, amelybe került. A segítő beszélgetéshez nem kell elárulni adatokat, ingyenes és anonim szolgáltatás. Szükség esetén, ha mégis felmerül olyan körülmény, ami miatt elkerülhetetlen, segítséget is tudnak szervezni a hívónak.
Felnőtt: Lelki Elsősegély Telefonszolgálat – 116-123
Gyermek: Kék Vonal – 116-111

 

Források:

Mire jogosít az MA diploma?

http://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/files/2017/05/Pszichol%C3%B3gus-szakk%C3%A9pz%C3%A9sek-rendszere.pdf

https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/lelkisegely-vonal

https://sos-116-123.eoldal.hu/

A képek forrása: pixabay.com

(Megtekintve 1 alkalommal, ebből 1 ma)

Szerző

Király-Posztós Ágnes   Király-Posztós Ágnes, tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta.


Szólj hozzá!

1068 Budapest, Rippl-Rónai u. 16.
III/12A, 25-ös kapucsengő
Kaposvár
Kövess minket Facebookon!
Bankszámlaszám: 11708001-20563255
jolelekinfo@jolelekalapitvany.hu
Budapest +36 70 555 4057
Kaposvár: +36 70 555 4312
Adatkezelési tájékoztató
Süti kezelési szabályzat
Oldaltérkép
Design by Papercat Design

Hírlevélre feliratkozás

X


Tudj meg minél többet munkánkról és saját magadról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! Aktuális eseményeink és híreink mellett érdekes és elgondolkodtató történetekkel is gazdagabb lehetsz!