ÉnKép(em)

2015. 12. 13.   |   Nincs hozzászólás »

Alapítványunk egyéb tevékenységei révén kapcsolatban áll Zsugonits Gáborral, aki hivatásos fotós. Munkakapcsolatunk során több projektben működtünk már együtt, mely élmények érdekes felismerésre vezettek minket a fotózás “terápiás” hatásaival kapcsolatban. Megkértem Gábort, hogy blogunk vendégbejegyzőként foglalja össze a portréfotózás során szerzett tapasztalatait és első kézből mutassa be új és különleges szolgáltatásunkat, mely az önbizalom és önértékelés erősítését célozza klienseink számára:

“Az igazi portréfotózás már a pszichológia határát súrolja. Az alany szempontjából alapvetően egy dinamikus folyamat, változás. Egy fotó több, mint CSAK kép, mert a külső és belső én egyszerre van jelen: “A kép Te magad vagy!”

A többalkalmas fotózás során az alanyokon tapasztalható szembetűnő változás – elsősorban – az önmagukhoz való viszonyulás terén megfigyelhető, szinte általános.
Az első alkalommal a külsőről alkotott negatív képük – amely önmagukhoz való viszonyukat is tükrözi – kezdetben jellemzően elutasító, sokszor szélsőségesen hibakereső. Figyelmük az esetleges hiányosságokra fókuszál: “Úristen, hogy nézek ki!”

mirror_széles_jpg

A második alkalommal már otthonosabbnak, biztonságosabbnak érzik a “fotózkodás-élményt”, kezdik élvezni: “Jó móka!”. Az oldottabb viselkedésnek köszönhetően a fényképeken kezdenek megjelenni a spontán énnek olyan része(i), amely addig az alany számára ismeretlenek vagy öntudatlanok voltak. “Tudatosulás:)!” Az elkészült felvételeken kezdik észrevenni, felfedezni és értékelni külső – ezáltal belső – jellemvonásaikat: “Csak pozitívan, fő az önbizalom!”. Ez a fajta önismeret az önértékelés spontán fejlődését, javulását eredményezi.

Harmadik – záró – alkalommal megfigyelhetőek az alany addig készült fotókról való pozitív megnyilatkozásai. Ezenkívül a fotós szituációban nagyobb teret nyer a spontán viselkedés: bátrabb testtartás, improvizáció, mosoly: “Megmutatom magam a világnak!”. Az így elkészült felvételekhez való viszony már jellemzően elfogadó és önértékelő.”

szóró_pikto+fb-vig-LD_LLD

A beszélgetés során mindkettőnkben megfogalmazódott a felismerés, hogy a portréfotózás és a pszichológia milyen közel áll egymáshoz és adott esetben kölcsönösen kiegészítheti, hatékonyabbá teheti a folyamatokat. Ezért úgy döntöttünk, hogy „ÉnKép(em)” – néven együttműködve egy közös projektet indítunk el.
Ennek során a portréfotózás és a terápiás beszélgetés összevonásával egy, az eddigieknél még hatékonyabb  önértékelési- és önbizalom- fejlesztés, fejlődés kap teret.
Jólélekkel  ajánlom mindenkinek, aki nyitott az újra, aki szívesen fotózkodna biztonságos légkörben, terápiás-beszélgetős támogatással, csak eddig nem tudta rászánni magát, mert ellenérzései voltak/vannak önmaga felvállalásával kapcsolatban.
Önismeret. Önbizalom. Önértékelés.”

Ha úgy érzed, hogy magabiztosabb szeretnél lenni az élet különböző területein, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot! Lesz egy szép, sok helyen felhasználható fotókkal teli portfóliód és új, pozitív élményeid önmagadról.

szóró+fb-vig_LD_LLD

(Megtekintve 2,481 alkalommal, ebből 1 ma)

admin